CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Khamis, 3 Disember 2009

Coretan Rasa

Sudah lama jari jemari saya tidak menekan papan kekunci. Saya tahu otak juga mungkin telah liat menyumbangkan sedikit idea untuk mencoretkan sesuatu.

"Yue, takkan cuti semester pun menyebabkan coretan juga terhenti?" Ngomel diri menusuk rasa.

Ah..tidak sebenarnya. Hati semakin rindu, rindu untuk menyusun bicara meluahkan rasa, rindu pada segala-galanya yang perlu dimanfaatkan bersama. Agak terlalu lama saya menahan, apakan daya, terlalu banyak perkara yang perlu dilakukan. Itu dan ini, menyebabkan minat terpaksa dibiarkan buat seketika. Namun disebabkan rindu yang membuak-buak itulah..jari-jemari saya mula menari. Menari dengan pelbagai melodi yang berirama di hati.
Saya kira saya sudah boleh bernafas lega apabila peperiksaan semester telah pun berakhir, baru sahaja. Tapi hati semakin sesak bila tak lama lagi semester baru akan muncul. Sekejap je rasanya masa berlalu meninggalkan kita. Ia tetap sama, tapi disebabkan kealpaan kita dalam pengurusan masa, kita tidak tahu apakah ia dicurahkan pada jalan yang benar ataupun tidak.

Lulus Dekan, 3.5 and above atau tak?!!

Itu yang bersarang di hati. Seperti mana dalam lima senarai yang perlu kita capai; ESOK MATI, Hidup untuk Islam, Cepat dan pantas untuk Islam, 3.5 ke atas dan MUSLIMAT POWER. Ya, pencapaian itu perlu saya dan kita semua capai, walaubagaimanapun ia bukanlah rencah utama dalam menentukan takat bahawa kita ini pandai ataupun tidak. Namun, hati tetap gundah bercampur tawakkal dan redha padaNYA.

Dahi saya berkerut seribu. Yang mana dulu harus dilaksanakan. Pening! Bila check-check semula banyaknya buku yang masih lagi tak sempat habis dibaca. Target nak baca itu nak baca yang ini, belum lagi. Tapi hati terdetik pada bacaan tentang isu semasa, mungkin masih kurang ilmu di dada. Dan yang masih saya dahagakan ialah tentang ilmu Fiqh Mar’ah, tentang muslimah dan apa sahaja isu berkaitan kewanitaan. Sungguh, sungguh ceteknya ilmu yang saya miliki, jadi bagaimana untuk saya sampaikan sesuatu pada adik-adik? Kenapa pula nama saya yang dipilih dalam penyampaian tersebut?

Ya Allah….

Saya menelan air liur perlahan-lahan. Dalam tenang saya bertanya pada diri:

“Wahai diri mampukah dikau?!”

Lalu entah dari mana satu jawapan datang pada diri dan tanpa saya sedari saya telah menjawab dengan jawapan ini dengan suara yang perlahan:

“La yukallifullahu nafsan illa wus’aha” (Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya – Surah al-Baqarah: 286)

Bibir saya mengukir senyuman. Tenang…ada nyanyian kedamaian bermain di jiwa.
Dengan riang saya lalu berkata:

“Yes!La tahzan Innallaha Ma’aki (Jangan bersedih, Allah bersamamu), Yue boleh! Kena bergerak pantas..kalau asyik fikir je..bila kerja nak habis!”

Begitulah, seorang insan yang cukup saya kagumi sering berpesan, Yue, bertindak!!

Tapi..
Tapi..

Koreksi Diri

Yue, kalu asyik bertapi-tapi sampai bila tak menjadi k. Cuba lihat matlamatmu di depan..ia akan semakin hampir jika kau berusaha keras, sekeras usaha Nabi dalam menyampaikan dakwah. Lihat, Nabi langsung tidak berputus asa walau sering kali dicaci, dicerca oleh musuh-musuh Islam. Malahan pernah suatu ketika baginda telah diletakkan najis di kepalanya ketika baginda sujud. Baginda tidak bangun sehinggalah datang Fatimah membuang najis tersebut. Pun begitu tiada sekelumit perasaan marah pun di hati nabi pada ketika itu. Betapa mulianya baginda krana memiliki sifat sabar.

Ya yue, macamtulah iktibar dan pedoman untuk kau sentiasa bersabar..bersabar dan bersabar..


Saya tersenyum sendiri bila diri semangat bersemangat mengorak langkah..walaupun saya tahu kadangkala saya ini perlu ada yang sentiasa mengingatkan.

Program dan Tanggungjawab di Rumah


Baiti Jannati.. Tanggungjawab saya sebagai kakak sering menghimpit diri bila pulang ke rumah. Andai cuti pasti saya ‘melekat’ di rumah dengan pelbagai tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Rasa bosan kadang-kala ada juga melanda. Sebelum cuti, di ruang diari penuh dengan perancangan terhadap apa jua program yang bakal dilaksanakan. Pun begitu, perancangan Allah lebih sempurna, Dia lebih berhak mengatur segalanya. Saya fikir hikmahnya adalah mungkin kurangnya keberadaan saya bersama keluarga. Jadi, masa-masa yang ada ni lah perlu saya top up kan untuk bersama mereka. Lebih-lebih lagi 10 Disember ini adalah Hari Lahir permata hati saya yang ketujuh-Nur Auni Aisyah.


Semakin membesar dia. Seronok lihat adik-adik membesar tanpa sebarang masalah yang melanda. Moga-moga apa yang ayahbonda corakkan buat kami melakarkan kebaikan pada semua. Saya tahu, saya sering bersama masyarakat di luar sana, sedangkan masa saya bersama keluarga..? mungkin ini jugalah yang perlu saya pertimbangkan. Tapi saya tidak perlu risau kerana Allah itu Maha Adil. Setiap kali di jalan dakwah, doakanlah juga adik-adik kita dan saudara kita juga mendapat sepertimana yang kita berikan pada masyarakat di luar sana. Teruskan perjuangan ini teman-teman, teruskan. Ya, memang..memang kita juga melakukan kesilapan, namun mudah-mudahan sedikit sebanyak Allah menghapusi kesilapan kita itu dengan sedikit kebaikan yang kita lakukan.

Salam kerinduan buat semua…

0 ulasan: